SEO Hizmeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

SEO Hizmeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası haline gelen dijital dünyada, her gün farklı stratejiler geliştiriliyor. İşletme sahipleri, web sitelerine gelen ziyaretçi sayısının fazla olmasına dönem gösterir. Çünkü bu sayının fazla olması marka bilinirliğini artırmanın yanı sıra dönüşüm oranını da artırır. Siteye gelen ziyaretçi sayısı ve çevrimiçi görünürlüğü artırmak söz konusu olduğunda en etkili strateji SEO yani arama motoru optimizasyonu hizmeti almaktır. Arama motoru sonuçlarında, verdiğiniz hizmetlere göre sizleri üst sıralara çıkaracak çalışmalar SEO hizmeti kapsamında yapılır.

Bu yazımızda “SEO hizmeti nedir?” sorusuna yanıt arayacağız. Bu hizmet hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz.

SEO Hizmeti Nedir?

“Search Engine Optimization” öbeğinin Türkçe karşılığı olan arama motoru optimizasyonu, arama sonuçlarında üst sıralarda yer almayı hedefleyen çalışmaları kapsar. SEO hizmeti kapsamında; internet sitesinde yayınladığınız bir yazıyla veya sattığınız bir ürün ile ilgili, kullanıcıların arama motorlarına yaptığı sorguları dikkate alarak belirli çalışmalar yapılır. Buradaki temel amaç, arama sonuçlarında daha iyi sıralarda yer alarak potansiyel müşteri kitlenize ulaşmanızı sağlamaktır. 

SEO hizmetleri, hedef kitlenize ulaşmanız için yapılan birtakım teknik ve içerik optimizasyonlarını içerir. Bu çalışmalar sonucunda organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alırsınız. SEO hizmeti kapsamında yapılan çalışmaları detaylı bir şekilde ele alacak olursak;

1- Anahtar Kelime Analizi

Arama motorlarında en sık yapılan sorguların işletmenizle ilgili filtrelerden geçerek belirlenmesi bu süreci oluşturur. Bir kelime veya kelime öbeğinin anahtar kelime olarak hedeflenebilmesi için sunduğunuz hizmetlerin karşılığı bulunmalıdır. Doğru kullanıcıların sayfanıza erişebilmesi için anahtar kelime analizinin titizlikle yapılması gerekir. Kaliteli, nitelikli ve hizmetlerinize uygun anahtar kelimelerle sitede mevcut olan içerikler optimize edilir. Yeni eklenecek içerikler belirlenir ve buna uygun çalışmalar yapılır.

2- Rakip Analizi

Sizinle aynı sektörde hizmet veren, rekabet ettiğiniz rakiplerin detaylı bir şekilde analizi yapılır. Kullandıkları teknolojiler, anahtar kelimeler, backlink alımları gibi etkenler sonucunda hangi çizgide oldukları belirlenir. Trafikleri ve çevrimiçi görünürlükleri incelenerek buna uygun stratejiler geliştirilir. Bu çalışmalar sonucunda rakiplerin önüne geçmeniz hedeflenir. Çünkü internetteki aramaların büyük bir kısmı, kullanıcının yaptığı sorgunun sonucunda ilk sayfada çıkan web sitelerinde sonuçlanır. Durum böyle olunca rakip analizi oldukça önemli bir konuma gelir. 

heatmap
Kaynak: https://moz.com/blog/google-serp-layouts-searching-behavior

3- İçerik Optimizasyonu

Anahtar kelime analizi sonucunda elde edilen veriler kullanılarak sitenizde yer alan içerikler optimize edilir. Web sitenizde yer alan içerikler, arama motorlarına uygun hale getirilir. Buradaki temel amaç hedef kitlenize ulaşmaktır. Eğer ihtiyaç varsa, SEO uyumlu blog içerikleri hazırlanır. Bu içeriklerin özgün ve kaliteli olmasına özen gösterilir. İçerikler hedef kitlenizin dikkatini çekecek şekilde hazırlanmış, anahtar kelime oranlarına dikkat edilerek yazılmış şekilde olmalıdır. Aşırıya kaçılmış veya doğal olmayan şekilde kullanılan anahtar kelimeler sonucunda arama motorları tarafından cezalandırılabilirsiniz

4- Teknik İyileştirmeler

Bugün ziyaretçi sayısı yüksek bir web sitesine bakıldığında, sitenin hızlı olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Çünkü günümüzde mobil uyumluluk ve site hızı gibi faktörler kullanıcı deneyimini doğrudan etkilemektedir. Yapılan bazı araştırmalar, yüklenmesi 2 ila 3 saniyeden fazla süren sayfalardan kullanıcıların çıktığını göstermektedir. Bu sebeple SEO hizmeti kapsamında, potansiyel müşterilerinizi kazanmak ve mevcut müşterilerinizi kaybetmemek için teknik iyileştirmeler yapılır. 

5- Backlink Analizi

Backlink kelimesini terimsel olarak inceleyecek olursak, web sitenize diğer sitelerden gelen linkleri ifade eder. İşletmenize link veren sitelerin kaliteli ve güvenilir olması gerekir. Bunun için titiz bir çalışma yürütülür. İhtiyaca ve sektöre bağlı olarak farklı web sitelerinde backlink alımı sağlanır. Backlink alımları sonucunda arama motorları botlarını sitenize daha sık gönderir. Backlink alımları sonucunda arama motorları sitenizi daha güvenilir bir site olarak görür. Dolayısıyla arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almaya başlarsınız. 

6- Analiz ve Raporlama

Verilen SEO hizmetleri ve sonucunda yaşanan değişiklikleri görmeniz adına her ay düzenli raporlamalar yapılır. Hazırlanan raporlar müşteriye sunulur. Bu sayede SEO ajansı ile çalışmaya başlamadan önce ne aşamada olduğunuzu görüp hizmet almaya başladıktan sonraki aylarla kıyaslama yapma şansını yakalayabilirsiniz. Yapılan çalışmaları da düzenli olarak takip edebilirsiniz.

Tüm bunların dışında SEO hizmeti ile alakalı bazı önemli hususlar bulunuyor.

Öncelikle SEO, zaman isteyen ve sonuçlarını uzun vadede veren bir hizmettir. Hızlı sonuçlar vermeyen aksine uzun vadeli bir yaklaşım gerektirir. Bahsettiğimiz süreç, işletmenizin büyüklüğü, belirlenen anahtar kelime sayısı, sitenin teknik sorunları gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Çünkü bu süre zarfında yapılan çalışmaların arama motoruna yansıması biraz zaman alır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *